Linnea Lindberg (Åp) berättar att ett enigt utskott röstade vidare sparförslaget på tisdagen. Foto: SVT, arkiv / Fredrik Sandberg, TT

20 platser för äldre kan tas bort när Åsele ska spara

Publicerad

8,5 miljoner kronor, så mycket minus går Socialtjänsten i Åsele mot i år. För att spara pengar röstade Omsorgsutskottet idag ja till att ta bort 20 platser på särskilt boende. Men det kommer inte att räcka. 

– Det kommer behövas mer besparingar, säger ordförande Linnea Lindberg (Åp). 

Ett 60-tal platser på särskilt boende i Åsele ska bli max 43. Det sparförslaget röstades idag vidare av ett enigt omsorgsutskott. 

Socialtjänsten behöver spara 8,5 miljoner kronor. Det här är en av de förslagna åtgärderna.

– Det blir en minskning med 20 platser, men alla är inte belagda idag. Det finns idag 55 personer som har en särskild boendeplats, säger Linnea Lindberg (Åp), ordförande i Omsorgsutskottet.

Vad händer med de 12 som blir utan enligt det här förslaget? 

– En del kommer att flytta till en gemensam avdelning på Åseborg, säger Linnea Lindberg.

Fredrika tappar flera platser

I Fredrika finns idag 12 personer som har plats på särskilt boende. Enligt förslaget minskas antalet platser till fem. Men i realiteten uppges inget hända med de som redan har en plats. 

– De kommer att få bo kvar, men vi har intagningsstopp så det kommer inte in några nya. På sikt blir det fem platser, säger Linnea Lindberg. 

Varför gör ni just det här? 

– Vi har för stor kostym. Vi har för många särskilt boendeplatser om man tittar på jämförbara kommuner i landet. Det finns ingen som procentuellt har så många platser som vi har. 

Nu går förslaget vidare till kommunstyrelsen och eventuellt fullmäktige där slutligt beslut tas. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.