21-åringen nekade till brott under rättegången. Foto: SVT

21-åring mördade äldre kvinna i soprum – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

21-åringen högg ihjäl en äldre kvinna i ett soprum i Norsjö mitt på dagen – nu döms han till 14 års fängelse. Mannen ska också betala skadestånd till kvinnans barn.

Det var den 14 oktober förra året som en 89-årig kvinna hittades död i ett soprum i Norsjö, i Västerbotten. Kvinnan hade blivit stucken flera gånger med ett eggvasst föremål, bland annat i huvudet och i bröstkorgen.

21-åringen greps senare på kvällen i sin bostad, som ligger nära soprummet. Mannen har suttit häktad sedan dess. Polisen har inte hittat mordvapnet men ett par blodstänkta sockar med blodspår från den äldre kvinnan har hittats i mannens lägenhet.

Kvinna hittad död i Norsjö

Kammaråklagare Petra Lundberg har inte hunnit läsa igenom domen men är nöjd med påföljden.

– Blodet på sockarna var det enskilt starkast beviset men det handlar om helheten och att det fanns en rad omständigheter som pekade mot mannen, säger Petra Lundberg.

Döms mot sitt nekande

Mannen har hela tiden nekat till brott. Skellefteå tingsrätt väljer dock att gå på åklagarens linje och dömer mannen för mord till 14 års fängelse. Tingsrätten har gjort en samlad bedömning och kommit fram till att mannen haft ekonomiska motiv till gärningen. Samt att 21-åringens rörelsemönster starkt talar för att han observerade kvinnan innan mordet.

Den dömda mannen var 20 år vid tiden för brottet. Tingsrätten väljer därför 14 års fängelse som påföljd eftersom det är maxstraff när en person är ung.

– Jag kan konstatera att tingsrätten delat min bevisvärdering och yrkande om påföljd, säger Petra Lundberg, kammaråklagare.

Kvinnans barn får skadestånd

Mannen ska också betala 160 000 kronor i skadestånd till kvinnans barn. Efter avtjänat straff ska mannen utvisas till sitt hemland. Mannen döms även för ringa narkotikabrott, olovlig körning och rattfylleri.

Mannens försvarsadvokat Linda Sundlöf sitter i rättegångsförhandlingar i ett annat mål under dagen och kan därför inte kommentera domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna hittad död i Norsjö

Mer i ämnet