Kort efter mannen startat bränderna skickade han meddelanden med eld-emojis på Snapchat. (Skärmdumpen av meddelandet är en rekonstruktion av SVT) Foto: Polisens förundersökningsprotokoll / skärmdump

23-åring filmade mordbrand han startade – skröt om det på Snapchat

Publicerad

En 23-årig man startade två bränder i Skelleftehamn under rådande eldningsförbud i somras. Nu döms han till fängelse för mordbrand efter stark bevisning mot honom. Han filmade nämligen bränderna och skröt om det på det sociala mediet Snapchat.

Det var i slutet av juli som 23-åringen satte eld på en container i Skelleftehamn. En kort stund där efter satte han eld på ett närliggande båthus.

Mannen har i förhör försökt skylla bränderna på en kompis han hävdar ska ha varit med vid tillfället, och sa att han försökt över tala denne att inte tända på, men bevisningen stödjer inte 23-åringens berättelse. Inget av de tre hörda vittnena har sett någon annan tillsammans med 23-åringen.

Filmade bränderna

När polisen gick igenom mannens telefon fann de en film på bränderna som han sparat. Efter bränderna har han även skickat meddelanden på det sociala mediet Snapchat med emojis föreställande bränder, något som tingsrätten menar talar för att han begått gärningen.

Eftersom det vid tidpunkten för dådet rådde eldningsförbud samt att det fanns spridningsrisk till ett närliggande bostadsområde ser tingsrätten ingen annan möjlighet än att döma mannen för mordbrand.

Straffet för 23-åringen blir två års fängelse. Han ska även betala sammanlagt 220 000 kronor i skadestånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer