Bilden har inget med händelsen att göra. Foto: TT.

3-åring sa inte amen – fick inte lämna bordet

Uppdaterad
Publicerad

Treåringen ville inte säga amen vid matbordet på förskolan. Då fick barnet sitta kvar – när de andra barnen gick ut och lekte. Nu anmäls förskolan till Skolinspektionen.

Folkbladet skriver att förskolan i Västerbotten har en kristen inriktning. Enligt anmälan har skolan en rutin att barnen ska be bordsbön och säga amen i samband med måltider. När treåringen inte ville säga amen fick hen sitta kvar vid bordet med en pedagog. De andra barnen gick ut och lekte.

– Vi gjorde fel, vi skulle ha avbrutit tidigare, säger förskolans föreståndare till Folkbladet.

En förälder har enligt den anonyma anmälan upptäckt barnet vid bordet vid 16-tiden. Då har barnet suttit där sedan mellanmålet. Anmälaren skriver vidare att händelsen är en allvarlig kränkning av barns religionsfrihet.

Läs också: Skola kritiseras för bön

Fick sitta kvar för länge

– Det var en engångsgrej. Vi satt vid mellanmålsbordet. Barnet ville inte följa rutinerna och då fick barnet vara kvar tills man kunde kommunicera. Men barnet fick sitta kvar lite för länge, vi skulle ha avbrutit tidigare, säger föreståndaren till Folkbladet.

Föräldrarna har informerats om det inträffade och kommunen har granskat ärendet.

Förskolan skriver i ett svar till kommunen att händelsen uppkom vid en konflikt och att skolan inte har som rutin att barn inte får lämna bordet om dom inte bett bordsbön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer