Laddat inför Sverigedemokraternas möte på Väven. Foto: TT

Stor polisinsats när SD möts i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har förstärkt bevakningen inför Sverigedemokraternas möte på Väven i Umeå nu i kväll. Över 300 personer väntas delta i en manifestation i Rådhusparken. Samtidigt finns viss kritik bland personalen i Vävens lokaler inför Sverigedemokraternas möte.

– Det här har påverkat oss eftersom att vi som jobbar här har en roll i huset, men man har också sina egna värderingar och ibland blir det en krock mellan de båda rollerna, säger Shauna Adams som är gästspelsproducent i Väven.

Läs även: Personal vägrar jobba när SD-möte hålls i Väven

Till manifestationen mot SD-mötet som ska ske i Rådhusparken, alldeles i anslutning till Väven, väntas över 300 personer.

– Vi har tagit in extrapersonal och dimensionerat personalstyrkan så att vi ska kunna hantera hela situationen. Blir det andra spontana demonstrationer som inte har tillstånd så kommer de att anvisas till en säker plats långt bort från Väven, säger polisinsatschefen Anders Carlsson.

Läs också: ”Det här är vårt sätt att visa att vi inte vill ha SD där”

”Jimmie Åkesson är inte den mest välkomna”

Biträdande kulturchefen Lars Sahlin tror att kritiken från personalens sida mot att mötet ska äga rum håller på att lägga sig.

– Biblioteket ska vara ett fritt forum för åsiktsbildnig. Kanske är inte Jimmie Åkesson den mest välkomna gästen, men man respekterar ändå ledningens ställningstagande att vem som helst ska få komma och hyra en lokal och ha sitt möte i biblioteket, säger han.

Shauna Adams menar ändå att de som jobbar inom bibliotekets väggar har en annan värderingsgrund än vad SD har.

– Och det får vi väl brottas med då, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-mötet i Umeå

Mer i ämnet