Swecos skiss över Skärgårdsstaden i Holmsund Foto: Sweco

3000 nya bostäder planeras i Holmsund

Uppdaterad
Publicerad

Holmsunds befolkning dubbleras på tio år. I alla fall om entreprenören Leif Danielssons planer går i lås.

Planerna innebär en helt ny stadsdel i Holmsund. Det är strandtomten där SCA och golvfabriken Armstrong låg, som ska förvandlas till 3.000 bostäder.

Den tänkta stadsdelen Skärgårdsstaden skulle rymma uppåt 8.000 invånare och innehålla både kallbadhus, småbåtshamn, järnvägsstation och restauranger. Om hela projektet blir av talar vi många miljarder.

Men än så länge har bara en detaljplansansökan kommit in till kommunen.

Danielsson: Projektet är absolut genomförbart

Leif Danielsson äger och sitter i styrelsen på en rad företag, bland annat inom fastighetsbranschen. Men i förhållande till det jätteprojekt som nu planeras är hans företag små. Moderbolaget Dcap i Sverige som ansökt om detaljplanen för området omsatte 30 miljoner och hade tillgångar på 200 miljoner 2015.

Leif Danielsson själv säger på telefon att man redan investerat 50 miljoner och kommer att investera 20 miljoner till och han räknar med att etapp ett sätter igång 2019.

– Projektet ska starta i liten skala men redan nu finns flera intresserade investerare och med den efterfrågan som finns nu på bostäder så är projektet absolut genomförbart, säger Leif Danielsson.

Leif Danielsson räknar med att etapp ett drar igång 2019 Foto: Sweco/SVT

Tror på lyft för Holmsund

Holmsundsborna som SVT pratade med på tisdagen var positiva till planerna.

– Jag tror att det blir kanon, säger Rut Hansen.

– Det kan nog flytta hit mycket folk, säger Espel Lindstedt.

Men det finns också en lätt skepsis.

– Jag tror det kan bli ett lyft – om det går i lås, säger Eva Boström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.