Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under hösten tar polisstudenterna examen och region Nord får 37 nya poliser – men det räcker inte för att täcka behovet. Foto: Alekzandra Granath/SVT

37 nya poliser till region Nord: ”Täcker inte behovet”

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten tar polisstudenterna examen och hela landets stationer får tillskott i bemanningen. I region Nord välkomnar man 37 nya medarbetare – men det täcker inte behovet.

På fredagen hölls en examensceremoni för 104 studenter vid Umeå universitet, som på måndag gör sin första arbetsdag som polis.

I hela landet tar omkring 550 studenter examen under hösten och av dessa får region Nord 37 nya poliser.

– Det täcker inte hela behovet, men det är ett tillskott, säger regionpolischef Micael Säll Lindahl.

Ska växa proportionerligt

De 37 poliserna fördelas i region Nords olika län. Västerbotten får 12 nya poliser, Västernorrland 14, Norrbotten 7 och Jämtland 4.

– Att det ser olika ut beror på hur många som slutat, pensionsavgångar och så vidare. Tanken är att alla ska växa proportionerligt varje år, säger regionpolischefen.

Om fem år kommer polisen vara betydligt bättre rustade, menar Säll Lindahl. Hör mer om det och hur han ser på satsningen av poliser i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer