Foto: Polisen

49-årig man döms efter frontalkrock utanför Fredrika

Uppdaterad
Publicerad

En 49-årig man körde om en lastbil trots mycket halt väglag och snörök förra året utanför Fredrika. Han frontalkrockade med en annan bil och föraren fick totalt 17 frakturer. Nu döms 49-åringen för vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik.

Det var i mars förra året som två bilar frontalkrockade på väg 92 i höjd med Fredrika, Åsele kommun. Olyckan inträffade på en raksträcka och orsakades av att en 49-årig man påbörjade en omkörning av en lastbil. 

Mannen i den mötande bilen har berättat att han i snöröken såg lyktorna från bilen framför sig. Han försökte bromsa och väja undan, men lyckades inte. Han skadades allvarligt och fick sammanlagt sjutton frakturer.

Det var mycket halt väglag vid tillfället.

Föraren har drabbats av minnesförlust

49-åringen skadades också allvarligt vid olyckan och har uppgett att han drabbats av minnesförlust på grund av olyckan. Han har också sagt att han inte brukar chansa med omkörningar.

Mannens försvarare menar att det inte gått att utesluta att männen tappat orienteringen på grund av snöröken från timmerbilen och då av misstag kommit över på fel sida av vägen. Men tingsrätten bedömer detta som osannolikt.

49-åringen döms till villkorlig dom för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada. Mannen slipper dock dagsböter eftersom han själv drabbats av svåra skador och detta beaktas som förmildrande i domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.