Foto: 50i publiken kan bli 500 den 18 oktober

Försiktig glädje när regeringen tillåter 500 i publiken

Uppdaterad
Publicerad

Nu tänds hopp för arrangörer som väntat länge på att få ta in mer publik. Regeringen vill göra undantag från 50-regeln och kommer från mitten av oktober tillåta sittande publik på upp till 500 personer, om smittoläget tillåter.

– Vi får hålla tummarna för att det funkar, säger Anders Sundén i Umeå Bluesförening.

Även för restauranger kommer det att bli lättare att ha evenemang. Undantaget innebär att om 200 personer sitter i en restaurang och äter behöver inte 150 gå om en musiker börjar spela i lokalen.

– Den stora skillnaden för oss är att vi kan annonsera för ett evenemang och ta betalt för entrén så att musikerna får bättre betalt för spelningarna, säger Peter Sjöström, restaurangägare Umeå.

Coronaviruset i Västerbotten

Han får medhåll från Håkan Bäckström, vd för Umeå Folkets Hus:

– Dagens besked är klart positivt. Nu kan hjulen börja snurra. Det kommer bli lättare att bedriva restaurang, konferens och kulturevenemang nu, säger han.

”Ett klart steg framåt”

Även länets två elithockeylag är positiva till beskedet. 

– Vi är positiva till beslutet även om vi idag inte vet exakt vad det kommer att betyda. Men ett klart steg framåt, säger Per-Anders Israelsson, klubbdirektör Skellefteå AIK.

500 tillåtna personer är en bra start tycker Björklövens vd Anders Blomberg.

– Jag tycker att det är fullt rimligt. Det har varit svårt att planera verksamheten när man inte vet. 500 är en bra start och vi kan jobba framåt och hoppas på fler höjningar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet