52-åringen utvisades från Sverige redan för drygt 20 år sen. Foto: SVT

52-åringen tidigare dömd till livstids utvisning

Publicerad

52-åringen utvisades från Sverige redan för drygt 20 år sen. Trots det har han lyckats hålla sig kvar i landet och döms nu för mord på en kvinna i Umeå till 16 års fängelse och utvisning.

Mannen ansökte om asyl i Sverige i juli 1989. Samma år beviljades han permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Sex år senare, i mars 1996, återkallades mannens permanenta uppehållstillstånd efter att han dömts för grovt narkotikabrott med fängelse och livstids utvisning som konsekvens.

Sökte asyl på nytt

I februari 1997 förpassades mannen tillbaka till Iran men redan drygt ett och ett halvt år senare ansökte han på nytt asyl i Sverige.

Under perioden 1999 till 2016 beviljades sedan mannen tidsbegränsat uppehållstillstånd vid ett flertal tillfällen av Justitiedepartementet.

Samtidigt ansökte mannen flera gånger om att hans utvisningsbeslut skulle upphävas, men ansökningarna avslogs.

Registrerades som avviken

I april 2014 avslog Migrationsverket mannens asylansökan i Sverige och beslutade återigen att utvisa honom. Mannen överklagade beslutet, men Migrationsverket beslutade att inte ge honom prövningstillstånd.

Därefter, i september 2015, registrerades mannen som avviken och ärendet överlämnades till polisen.

Förekommer 18 gånger i belastningsregistret

52-åringen förekommer i 18 avsnitt i belastningsregistret och har vid flera tillfällens dömts för våldsbrott.

Men tingsrätten konstaterar i domen att mannen den senaste tiden inte fått fängelsestraff som påföljd för liknande brottslighet.

Det var i september i förra året som en kvinna i 60-årsåldern hittades död i en villa på Berghem i Umeå. Kvinnan utsattes för grovt våld. Enligt åtalet fick kvinnan bland annat fick söndertrasat hjärta och krosskador på huvudet av våldet.

52-åringen dömdes på torsdagen till 16 års fängelse för mordet i tingsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.