Hör utredaren om anmälningarna som lagts på hög Foto: TT/SVT

60 anmälningar om våld mot barn lades på hög

Uppdaterad
Publicerad

Trots anmälningar om misstänkt våld mot ett 60-tal barn reagerade inte socialförvaltningen i Umeå. En chef lade alla utredningar på hög som kom in under november och december under 2018. Förklaringen? Personalbrist.

Nu anmäler socialtjänsten sig själv till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Enligt kommunen är förklaringen en pressad personalsituation.

– Det är allvarligt. Men personalsituationen har varit pressad i höst. Flera socialsekreterare har slutat. Andra har gått på tjänstledighet. Men sådant här får inte ske, säger Christina Halleröd på enheten för stöd och utveckling hos Umeå kommun.

Anmälningarna kom framförallt från andra myndigheter som skolor och polis. Ändå gjordes ingenting trots att det handlade om anmälningar om misstänkt våld mot barn.

Har gjort nyanställningar

Enligt Halleröd har man nu tagit tag i situationen och bland annat anställt nya socialsektreterare.

– Vi har gjort akuta skyddsbedömningar i alla ärenden och dessutom anställt sju nya socialsekreterare. Alla utredningar är nu fördelade, säger Christina Halleröd.

Kan något barn ha blivit misshandlat under den här tiden när utredningar las på hög och inte utreddes?

– Det kan jag inte svara på, säger Christina Halleröd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.