Arkivbild Foto: TT

67-åring misstänks ha tvättat 500 000 kronor

Publicerad

En 67-årig Umebo misstänks för grov penningtvätt sedan han ska ha låtit en nätbedragare använda hans konto för att flytta hundratusentals kronor. Mannen ska även ha tagit ut en del av pengarna för egen räkning. De resterande summorna ska han ha skickat utomlands, till bland annat Indien.

67-åringen som nu åtalas misstänkt för grovt penningtvättsbrott ska ha upplåtit sitt konto till bedragare som våren 2016 ska ha lurat fyra personer på totalt 520 000 kronor.

Personerna som utsatts för bedrägerierna har kontaktats över telefon av en person som utgett sig vara från mjukvaruföretaget Microsoft och på så sätt tagit sig in i deras datorer och sedan gjort stora överföringar till 67-åringens bankkonton. En man hemmahörande i Stockholmsområdet blev av med 250 000 kronor.

Nekar till brott

67-åringen ska sedan tagit ut delar de summor som förts över till hans konto, samt att han via olika växlingskontor fört stora summor utomlands, bland annat till Indien.

Åklagaren menar att mannen uppsåtligen medverkat till att dölja pengar från brottslig verksamhet och yrkar på att han ska dömas för grovt penningtvättsbrott. 67-åringen nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.