Familjen samlad, Leah tillsammans med föräldrarna Annika och Samuel Haga samt lillebror Mille. Foto: PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Läkarna skickade hem svårt sjuka Leah

Publicerad

Besöket i fjällstugan blev inte som familjen Haga tänkt sig. Dottern fick hjärnhinneinflammation men läkarna gav Leah Alvedon och tyckte hon var i skick att åka hem.
– Vi hade 20 mil att köra hem, Leah hade hög feber och skrek av smärtan i nacken, säger mamma Annika Haga.

Västerbottens-Kuriren var först att rapportera om detta. Fredagen den 28 juli hade familjen fjällvandrat och Leah var pigg som vanligt. På morgonen dagen därpå hade något hänt med dottern.

– Hon hade hög feber, ont i nacken och kräktes. Vi kände att något var på tok, säger mamma Annika Haga.

Föräldrarna misstänkte att det kunde röra sig om hjärnhinneinflammation och ringde 1177 som rådde dem att ringa 112 på en gång.

Blod i urinen och nackstelhet – skickades hem

Familjen mötte upp en ambulans som skickades från Vilhelmina. På sjukhuset fick de hjälp av en läkare samt läkarstudent.

– Läkarna tog prover och såg att hon hade blod i urinen, att sänkan var förhöjd, att hon hade lågt blodvärde och nackstelhet, berättar mamman.

Föräldrarna hade aldrig sett sin dotter så sjuk. Trots det gav läkarna henne bara alvedon och föreslog att hon skulle ta en dusch när de kom hem. Mamma Annika blev förvånad över deras beslut.

– Jag frågade om det kunde vara hjärnhinneinflammation men läkaren dumförklarade mig och sa att hon i så fall skulle varit medvetslös vid det laget.

Dagen innan Leah blev sjuk hade hon fjällvandrat med bror Mille. Foto: Privat

”Jag fick bära henne till bilen”

När familjen tog sig till bilen för att köra den 20 mil långa sträckan hem så var flickan helt utmattad.

– Hon kunde inte gå, så jag fick bära henne till bilen. Leah somnade direkt men vaknade under resan och skrek av smärtan i nacken, säger Annika Haga.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Dagen efter ville Leah inte kliva upp ur sängen och de beslutade sig för att åka till akuten hemma i Örnsköldsvik. Där gjorde läkarna ett ryggmärgsprov och konstaterade att det var bakteriell hjärnhinneinflammation.

– Jag blev jättearg över att läkarna i Vilhelmina inte hade lyssnat på oss, sådant här ska inte kunna hända. Man måste kunna lita på sjukvården, säger Annika Haga.

Åkte till akuten i Övik – blev inlagd 11 dagar

I elva dagar var dottern inskriven på barnavdelningen. Idag mår hon bättre men 7-åringen är fortfarande tröttare än vanligt och kan bara vara i skolan 3 timmar om dagen.

– Leah berättade nyligen att ”Mamma jag tror inte jag förstått hur sjuk jag var”, och tur är väl det, avslutar mamma Annika.

Maria Lindström-Persson, tillförordnad verksamhetschef, vid Vilhelmina sjukstuga beklagar familjens upplevelse.

– Jag kan inte kommentera enskilda fall men det är självklart beklagligt att de haft ett otrevligt bemötande hos oss. I de flesta fall gör vi en egen anmälan när något sådant här hänt. Vi tar alltid synpunkter och klagomål på yttersta allvar, säger Lindström-Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer