Foto: SVT

80 mil på skogsbränsle

Uppdaterad
Publicerad

För första gången i världen rullade idag en personbil på en blandning av bensin och svensktillverkad förnybar metanol. Med skogen i tanken kördes sträckan Luleå-Stockholm.

– Vi kör  en vanligt  E85-anpassad bil med 56 procent svensk skogsmetanol och resten är bensin, säger Rikard Gebart, professor i energiteknik vid Luleå Tekniska Universitet.

– Men vi kan köra med upp till 100 procent skogsmetanol, säger Gebart.

Blir till av skogsrester

Skogsmetanolen som blandad bensin under resan transporterades i en släpkärra. Den framställs i en förgasningsprocess där både svartlut från massaindustrin och skogsrester ingår.

Under tio år har nu forskarna i Luleå försökt ta fram metanol eller träsprit som går att använda från den svenska skogen. 

För några år sen vad det meningen att en fullstor produktionsanläggning skulle byggas, men staten lovade då bara skattebefrielse under ett år för skogsmetanolen.

Borde satsa mer

Nu hoppas forskarna på ett nytt beslut. Tekniken har utvecklats och genom att visa att det går att åka Luleå-Stockholm med 56 procent menar forskarna att det här är en teknik Sverige borde satsa på.

– Vi kan aldrig rakt av ersätta bensinen, men det som är på gång är energieffektivisering, och en stark ökning av antalet elfordon. Vi kommer att behöva kemiska bränslen och då räcker den svenska skogen för att göra Sverige självförsörjande, menar Rikard Gebart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.