82-åring döms för grovt sexuellt övergrepp mot barn

Uppdaterad
Publicerad

En 82-årig man från en av Umeås kranskommuner döms för grovt sexuellt övergrepp mot barn vid Lycksele tingsrätt. Brottsoffret var en ung flicka, under 15 år. Händelsen inträffade när mannen var på besök hos familjen och fick sova över på en madrass i flickans rum.

82-åringen ska ha varit berusad under kvällen och ha druckit alkohol tillsammans med två andra personer. Flickan berättade hur mannen senare under natten hade lagt sig i hennes säng och försökt ha sex med henne. Bland annat tog 82-åringen på flickan och onanerade framför henne.

Tingsrättens bedömning är att flickan har redogjort för händelserna på ett sammanhängande sätt och att hennes berättelse är trovärdig. De de bedömer hennes berättelse som extra trovärdig med tanke på vittnesuppgifter av hennes beteende dagen efter och eftersom hon tidigt berättade om händelserna för andra.

Mannen försökte ”göra rätt för sig” med 500 kronor till flickan

82-åringen förnekar brott och menar att han inte helt kommer ihåg vad som skett under den aktuella natten. Mannen medger att han dagen efter händelsen hade erbjudit henne 500 kronor i ett försök att ”göra rätt för sig”.

Mannen hade även i efterhand känt skuld över de problem han orsakat för familjen och berättar att han har erbjudit sig att ordna med kött till familjen för ett värde av omkring 5000 kronor.

Hög ålder drar ner straffet

Tingsrätten anser att brottet skulle leda till fängelse i ett år och tre månader. Rätten har däremot tagit hänsyn till mannens höga ålder, vilket mildrade påföljden.

Lycksele tingsrätt dömer mannen till skyddstillsyn med en särskild behandlingsplan. Mannen ska också betala 67 500 kronor i skadestånd till flickan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.