Abdulkarim Jafari riskerar att bli utvisad om han inte hittar ett fast jobb inom två månader, något som blivit extra svårt inom restaurangbranschen vilken han utbildade sig till på gymnasiet. Foto: Stefan Brännström/SVT

Abdulkarim måste hitta fast jobb inom två månader – annars väntar utvisning

Uppdaterad
Publicerad

Abdulkarim Jafari i Umeå är en av många ensamkommande ungdomar som hotas av utvisning på grund av kraven i den nya gymnasielagen. Han gick på en gymnasielinje med inriktning mot restaurang, en bransch som haft det extra tufft under coronapandemin, och det är svårt att få en tillsvidareanställning.

Abdulkarim har nu bara två månader på sig att hitta ett fast jobb, annars riskerar han att bli utvisad. Detta trots att han gått färdigt gymnasiet och har jobbat, på vikariat, inom både restaurang och vård och omsorg.

Men enligt gymnasielagen från 2018 måste han ha fått en tillsvidareanställning inom sex månader efter att han gått ut gymnasiet.

Fem år efter flyktingkrisen

– Jag önskar att politikerna kan ge oss en bättre chans så att man kan hitta ett jobb, eller plugga vidare så att man kan stå på egna ben. Det är för stressigt och väldigt kort tid som gymnasielagen är nu, säger Abdulkarim Jafari.

Han fortsätter:

– Jag vill stanna kvar, det är väldigt svårt att flytta tillbaka. Man kan inte börja om från noll hela tiden.

Hör mer om Abdulkarims situation i klippet ovan.

Vad är gymnasielagen?

Lagen trädde i kraft den 1 juli 2018 och innebar att ensamkommande som fått avslag på sin asylansökan får en ny möjlighet till uppehållstillstånd om de inleder studier.

De som får uppehållstillstånd får stanna i Sverige i 13 månader med möjlighet till förlängning om de studerar vidare på gymnasial nivå.

En person som fullföljt sin gymnasieutbildning har sex månader på sig att hitta ett jobb. Om personen gör det går det att ansöka om permanent uppehållstillstånd.

För att få permanent uppehållstillstånd ställs en rad krav. Anställningen ska vara varaktig och möjliggöra försörjning under en längre tid.

Turerna kring gymnasielagen

Gymnasielagen röstades igenom av regeringen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, med stöd från Vänsterpartiet och Centerpartiet – trots hård kritik från flera remissinstanser om att den var svår att tillämpa. I regeringen drevs frågan till stor del av Miljöpartiet.

Lagrådet sågade förslaget och skrev att ”gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas”. Ganska omgående underkändes den av migrationsdomstolarna i både Malmö och Stockholm. Men i september i fjol slog till sist Migrationsöverdomstolen fast att lagen skulle tillämpas.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet