Foto: Privat.

Ägaren kritisk till polisens agerande

Publicerad

Under lördagsmorgonen fick matbutiken Handlar´n i Klimpfjäll inbrott, det rörde sig om hundratusentals kronor, men polisen dröjde.
– Vi fick vänta i tio timmar på polisen, säger butiksägaren Eva Kristoffersson.

Eva Kristoffersson, butiksägaren i Klimpfjäll ska snart öppna butiken igen efter gårdagens inbrott där flera hundratusen kronor försvunnit.

– Vi kan inte veta exakt på kronan men det rör sig kanske om tvåhundratusen kronor, säger Kristoffersson.

10 timmar lång väntan

Hon är mycket förvånad över hur lågt polisen prioriterat att de utsatts för inbrott. Det var först efter att SVT Nyheter Västerbotten publicerat händelsen och ställt frågor till polisen som en helikopter från Boden via Lycksele skickades till platsen och det innebar en 10 timmar lång väntan.

– De i Boden hade inte fått höra något förrän framåt eftermiddagen och vi kunde ju inte mycket göra eftersom affären skulle undersökas av en tekniker för att säkra spår, fortsätter butiksägaren.

Rutiner kontanthantering

Kristoffersson har ägt butiken i många år och har varit förskonad från brott. Det händer inte ofta. Sist var för sju eller åtta år sedan då både Stalon och Saxnäs också drabbades.

– Förstås är det med blandade känslor som jag öppnar butiken idag, men det får gå på något sätt, säger en skärrad Eva Kristoffersson.

På söndagsförmiddagen städar hon och hennes anställda kontoret efter att någon varit inne där.

– De var bara ute efter pengar, det ser man helt klart. Inget annat verkar fattas, slår Eva Kristoffersson fast.

När det gäller rutinerna kring kontanter som kommit in dels för fiskekort men förstås också för handel i butik och bensin är vägen lång för att banka pengar i Vilhelmina.

– Det tar mycket tid att behöva åka ner 12 mil till Vilhelmina, men vi måste väl göra det ännu oftare, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer