Kammaråklagare Andreas Nyberg Foto: SVT

Åklagaren om grova våldsbrottet i Lycksele: ”Mannen förnekar brott”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på måndagsmorgonen larmades polisen till en adress i Lycksele kommun. På plats greps en man i 50-årsåldern, som nu är anhållen för tre fall av försök till mord.

Tre personer – två barn och en äldre kvinna – hittades skadade på platsen.

– Vi försöker arbeta professionellt, men när barn drabbas så... det är allvarligt och hemskt såklart, säger förundersökningsledaren och åklagaren Andreas Nyberg.

När polis kom till platsen hittades tre skadade personer.

– De var så pass allvarligt skadade att sjukvård var nödvändigt, säger Nyberg.

Våldsdådet i Lycksele

Gärningsmannen kunde gripas på platsen. Enligt åklagaren gick gripandet lugnt till. Den misstänkte mannen fördes till polishuset i Umeå där man har hållit inledande förhör. 50-åringen förnekar brott.

Hade för avsikt att ta livet av personerna

De skadade personerna, två barn under 10 år och en kvinna i 75-årsåldern, fördes till sjukhus. Hur pass skadade personerna är vill inte åklagare, polis eller sjukhus kommentera.

– Men jag kan säga att det är så pass allvarligt att 50-åringens avsikt har varit att ta livet av de tre, säger Andreas Nyberg och fortsätter:

– Utifrån skadebilden är det sannolikt att någon form av tillhygge har använts. Men det är för tidigt att säga vad det är för tillhygge eller om det är ett eller flera.

Nära anhöriga

Vad har de inblandade för relation till varandra?

– De har en nära relation, de är nära anhöriga med varandra.

Är mannen känd av polis sedan tidigare?

– Han förekommer inte i belastningsregistret, säger Andreas Nyberg.

Nu går utredningsarbetet vidare genom att man ska försöka klarlägga ett händelseförlopp och motivbild. Senast torsdag klockan 12 ska den misstänkte mannen begäras häktad eller försättas på fri fot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet i Lycksele

Mer i ämnet