Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Astrid, 90 testar nya aktivitetsbanan Foto: Marit Israelsson / SVT

Här testar Astrid, 90, den nya aktivitetsbanan i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Idag invigdes Skellefteås första aktivitetsbana för äldre och multisjuka vid Skellefteå kortidscentra och Regnbågens vård- och omsorgsboende.

– Här ska man kunna göra allt från att träna balans med olika redskap till att hugga ved till grillningen, berättar Kristina Nordmark som är projektledare.

Att utevistelse och fysisk aktivitet är bra för hälsan vet de flesta, men hur bra är egentligen förutsättningarna för att komma ut för de äldre vid olika vård- och omsorgsboenden? Inte så bra, har de svarat själva i olika undersökningar tidigare, och det är vad Skellefteå kommun velat förbättra.

För fyra år sedan startade därför projektet ”Äldres utevistelse i grön närmiljö – En självklarhet”.  Länsstyrelsen har finansierat projektet med ungefär 200 000 kronor och det har nu lett fram till bland annat den här aktivitetsbanan.

– Vi är många från olika förvaltningar som har samarbetat för att det här skulle kunna bli möjligt, framhåller Kristina Nordmark.

Men det finns fler ambitioner i projektet. Enligt kommunen själv har den stora problem med fallskador. Statistik visar att det år 2013 var 36 (som var 65 år och äldre) per tusen invånare vilka drabbades av fallskada som krävde sjukhusvård. Motsvarande siffra för riket i stort var 25 per tusen invånare. Strategin är nu att aktivitetsbanan ska hjälpa till att få ner antalet fallskador.

I klippet testar Astrid Långström, 90 år, banan och jämför sig med en träningsguru i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer