Foto: SVT

Akut brist på blod i länet

Uppdaterad
Publicerad

Det råder akut brist på flera blodgrupper i Västerbotten och samtidigt är det allt färre som donerar blod.

Idag är den internationella blodgivardagen, men svenska folket lämnar mindre blod för varje år som går. Det visar dagsfärska siffror från GeBlod.nu.

– Det är en vikande trend och det är inte bra. Sjukvården behöver blod och det går åt påsar varje dag. Sjukhusen klarar sig inte utan blod, säger Harriet Söderlund. biomedicinsk analytiker på Blodcentralen vid Umeå Universitetssjukhus,

I Västerbotten har bristen på blodgrupperna B- och AB- kommit ned till en akut låg nivå och på Blodcentralen hoppas man nu att fler ska komma och lämna utav sitt överskottsblod.

– Man tänker inte på att det behövs blod i vården, kanske inte förrän det händer något i ens närhet och då upptäcker man vilken tur att det fanns blod. Annars kanske den personen inte hade överlevt, säger Harriet Söderlund.

– Många blodcentraler säger att vi behöver få in blod inför sommaren och öka på våra lager. Så tänk på oss, tänk på alla blodcentraler i landet. Det behövs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.