Foto: SVT.

Akut domarbrist i hockey – tvärtom i handboll

Uppdaterad
Publicerad

Domarkåren i hockey blir allt äldre och många slutar. Dessutom är det svårare att få yngre att vilja bli domare. I handbollen är situationen tvärtom.

Inom Handbollen har man hittat en modell visat sig fungera utmärkt. För några år sedan bestämde man sig för attt göra ett omtag, och nyckeln har varit att gå längre ner i åldrarna. Nu börjar domarutbildningen redan på ungdomsnivå.

– Vi har haft en fantastisk utveckling, säger Jan-Olof ”Snöret” Sjöström på Västerbottens Handbollsförbund.

Både tjejer och killar dömer

En viktig del har varit att väva in momentet i spelarutbildningen.

– Vi går ut i föreningarna och helt enkelt utbildar dom på regler. Utifrån det får dom frivilligt anmäla sig, och prova på att döma. Många har hängt kvar och nu har vi många unga domare på alla nivåer, tjejer som killar, säger Sjöström.

Tvärtom i hockeyn

Men i hockeyn är det allt dystrare. Många domare slutar och det är svårt att locka ungdomar att döma.

– Det kunde ha varit bättre. Önsketänkandet skulle vara att fånga upp fler från U16 och J18. Fånga upp dom som slutar där, säger Mattias Ternestål som är domaransvarig på Västerbottens ishockeyförbund.

Glåpord kan vara orsaken

Det stora problemet har varit att de nya domarna på föreningssidan inte stannar kvar. Man dömer i en till två säsonger och sedan lägger många av. Vad det beror på vet inte Mattias Ternestål med säkerhet – men han tror att det hårda klimatet med glåpord från spelare och från läktaren är en bidragande del.

Se mer i inslaget ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.