Socialtjänstpersonalen ska enligt avvikelserapporten i samtal med personalen kallat familjehemsföräldrarna för ”psykiskt störda”. Foto: SVT

Socialtjänsten omhändertog fyraåring – akutchefen kritisk till hanteringen

Publicerad

Socialtjänsten hämtade en fyraårig flicka mitt i natten från akuten i Umeå, för att placera henne hos sin biologiska pappa.
Nu riktar akutchefen skarp kritik mot hur det gick till och socialtjänstpersonalen betende.
– Den här gången brast det ordentligt, skriver Ann Cahier, verksamhetschefen för akutvården, i en avvikelserapport.

Fyraåringen har växt upp i ett familjehem utanför Skellefteå eftersom hennes biologiska föräldrar var mycket unga när hon föddes. Men förra året fick den biologiska pappan, bosatt i Piteå, vårdnaden om flickan.

I maj i år åkte socialtjänstpersonal från Piteå kommun till akuten på Norrlands universitetssjukhus för att placera henne hos sin bilologiska pappa. Chefen för akuten kritiserar socialtjänstens agerande i en avvikelserapport, detta var tidningen Norran först att rapportera om.

Ville att polis skulle slita loss flickan

​Enligt avvikelserapporten ska personalen från socialtjänsten bland annat ha beordrat en polis att slita flickan från fosterföräldrarna – men polisen ska ha vägrat gör detta.

– Den här gången brast det ordentligt och polis kallades till akutmottagningen, skriver verksamhetschefen för akutvården i Västerbotten, Ann Cahier, i avvikelserapporten till Socialtjänsten i Piteå.

Enligt rapporten upplevde vårdpersonalen stort obehag då socialtjänstens personal inte identifierade sig. Det beskrivs att socialtjänstpersonalen tog över lokalerna, inte följde anvisningar och ifrågasatte vårdpersonalens kompetens.

De ska också ska i samtal med personalen kallat familjehemsföräldrarna för ”psykiskt störda”.

– Socialtjänsten pratade om patient inför patient på ett respektlöst sätt, skriver akutchefen.

Socialchefen: ”Ett litet barn i en utsatt situation”

Socialchefen för Piteå kommun svarar i ett mejl till SVT att ärendet är mycket ovanligt, både för socialtjänsten och för personalen på akutmottagningen.

– Det är ett ärende som väckt känslor eftersom det handlar om ett litet barn i en väldigt utsatt situation, skriver Fredrik Sjömark, socialchef Piteå kommun.

Han skriver också att det brustit i informationen från socialtjänsten till sjukvården om vad ärendet handlade om och vad som var socialsekreterarnas arbetsuppgift på plats. Man har även vidtagit åtgärder för att se till att förhindra liknande händelser.

– Det har också framkommit att sjukvårdspersonalen upplevt sig dåligt bemötta av socialsekreterarna. Även om det inte har varit med avsikt så är det olyckligt och socialtjänsten beklagar att det blivit så, skriver han.

I övrigt vill han inte kommentera ärendet och hänvisar till sekretessen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer