Hör Urban Larsson (C) om kritiken mot vården: ”Helikoptern klarar inte sina uppdrag” Foto: SVT

Akutsjukvård saknas i fjällen – trots tiotusentals turister

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals turister kommer till fjällen i Västerbotten under högsäsongen. Trots det finns ingen akutsjukvård – närmaste ambulans är en timme bort i Dorotea, om den är ledig. Nu vill landstingspolitikern Urban Larsson (C) se en förändring.

– Vill man ha turister i fjällen måste man ha en fungerande akutsjukvård, säger han.

Borgafjäll, Kittefjäll, Tärnaby/Hemavan och Ammarnäs lockar tiotusentals turister under högsäsongen. Skulle olyckan vara framme fungerar i dag brandstationen i Borgafjäll som värmestuga vid en olycka.

Nu kräver landstingspolitikern Urban Larsson bättre akutsjukvård och att beredskapsplanen skrivs om.

– Vill man ha turister i fjällen måste man ha en fungerande akutsjukvård. Helikoptern i Lycksele står stilla 30 procent av tiden på grund av vädret, säger Larsson till SVT.

Slår tillbaka mot kritiken

Socialdemokratiske landstingsrådet Peter Olofsson menar att det är säkert att vistas i fjällen under högsäsongen som turist.

– Vi har en bra och fungerande akutsjukvård. Helikoptern är A och O. Dessutom finns helikopterresurser i Östersund också om det skulle behövas, säger Olofsson.

Tiotusentals turister under skolloven

En solig påskdag kan det vara över 25.000 turister i Hemavan. Där sätts det in mer personal.

– Vi förstärker alltid bemanningen på läkar- och sjuksköterskesidan under högsäsongen, säger Erika From, som är verksamhetschef vid sjukstugan i Tärnaby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.