Foto: Bertil Ericson TT

Äldre dog efter fall – boendet får ingen kritik

Publicerad

En äldre person på ett boende i Vännäs avled efter ett fall på ett boende. Händelsen anmäldes till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, – som nu avslutat ärendet och inte riktar någon kritik mot boendet.

En äldre person på ett boende i Vännäs skulle lyftas med en sele till sin säng. I samband med lyftet ramlar hen ner på golvet. Dagen efter avled personen.

Händelsen anmäldes till IVO som utrett händelsen. IVO bedömer att boendet vidtagit åtgärder för att förhindra att något liknande händer igen och riktar därför ingen kritik mot boendet.

Anställda hade inte nog kunskap

Boendet har själv uppgett att en orsak till händelsen var att det fanns brister i handhavande vid lyftmomentet sant att personalen inte hade tillräcklig kunskap för att utföra lyftet. Den lyftanordning som användes lossnade till följd av snedbelasning och dragning/vridning i sidled.

Efter händelsen har boendet gjort flera åtgärder. Bland annat har arbetsterapeuter haft genomgångar av förflyttningar av personer samt gjort riskbedömningar. Boendet har också sett över flera rutiner, till exempel när det gäller besiktning av lyftanordningar.

Det finns också ett beslut om att den typen av lyftanordning som användes ska bytas ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.