Inga Davidsson har flyttats runt till olika boenden – hör vad hennes dotter tänker om detta. Foto: SVT

Inga, 78, flyttas runt på boenden – får ingen permanent plats

Publicerad

Kön till särskilda boende för äldre har nått oväntat höga nivåer i Umeå.

Detta har inneburit att Inga Davidsson, 78 år, fått flytta runt mellan olika korttidsboenden.

– Jag har kämpat och hjälpt mamma ända sedan i mars och det har varit tufft. Det känns som att hon flyttas runt som ett paket utan hänsyn för människan, säger dottern Carolina Ludvigsson, till SVT.

När en vattenskada på Holmsunds vård- och omsorgsboende upptäcktes blev man tvungen att utrymma lokalerna och påbörja renovering. Där och då försvann 63 platser för särskilda boenden i Umeå, vilket gjorde att köerna snabbt blev ovanligt långa. Just nu köar ett 100-tal personer.

– Vi brukar säga att kring ett trettiotal är en ganska hanterbar kö, men det beror också på hur stora behov personerna har, säger Malin Sundbom, verksamhetschef på Umeå Kommun.

Äldre flyttas runt

Platsbristen orsakar att vissa äldre, som inte klarar sig hemma, flyttas runt mellan olika korttidsboenden i väntan på permanent plats. Det har Inga Davidsson, 78, fått erfara, men till slut satte döttrarna ned sina fötter.

– Det känns hemskt att vår mamma inte värderas med ett människovärde, utan bara flyttas runt till där det finns plats, som förvaring, säger Carolina Ludvigsson till SVT. Men hon påpekar också att hon tycker personalen gör ett bra jobb.

Ökande behov

I framtiden väntar ett högre tryck på platserna. Kommunens egna beräkningar säger att inom en 10-årsperiod kommer 65 procent fler av de som är över 80 att behöva hjälp.

Nästa höst öppnar ett nytt boende. Det i kombination med att boendet i Holmsund öppnar igen, tror Malin Sundbom kommer göra att köerna blir mindre.

– Vi hoppas ligga på god nivå när boendet öppnar till hösten, men vi ser jättestora behov av att fortsätta bygga och måste bygga upp till 90 platser för att klara de stora utökade behoven, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.