Se de små påskkärringarna besöka äldreboendet. På bild syns Alicia Pettersson . Foto: SVT

Äldreboende fick besök från Blåkulla

Uppdaterad
Publicerad

I Nordmaling fick Strandholmens äldreboende finfrämmande på morgonkvisten av påskkärringar som mellanlandade på sin väg till Blåkulla.

Under torsdagsmorgonen samlades boende på Strandholmens äldreboende för att lyssna och se barnen från förskolan Tulpanen uppträda. Utklädda till påskkärringar kom barnen in med hucklen och kvastar för att sjunga låten ”Var bor du lilla kyckling” och några fler sånger ur reportoaren.

Rolig stund för de äldre

Både i Nordmaling och Gräsmyr har förskolorna bjudit på påskuppträdande under onsdagen och skärtorsdagen. Idag var det förskolan Tulpanen som gjorde sitt andra uppträdande för veckan i hopp om att sprida glädje och pigga upp vardagen hos de boende.

– Vi tycker att det är kul att komma ut och de gamla får en rolig stund, de äldre brukar vara ute och gå runt vårt kvarter vid förskolan. De brukar stanna till, vinka och prata. Så vi tänkte att det kunde vara en rolig grej, berättar Erika Westerlund förskolelärare på Tulpanen.

Blyga men söta

Barnen som uppträdde var mellan 2-4, år och en del gömde sig bakom påsksjalen när de blev tagna av allt rampljus. Men de äldre njöt av det unga sällskapet och Anna-Greta Edlund hoppas att de kommer på besök fler gånger.

– De var lite blyga men söta med kvastarna, det var så länge sedan man minns att de var så små. Det piggar upp i vardagen, berättar Anna-Greta Edlund som lyssnade till påsksången.

Efteråt bjöds barnen på fika innan färden till Blåkulla kunde fortsätta. Men något påskgodis var inte på tal idag.

– Nej, inget påskgodis idag. Jag får bara godis på lördagar, förklarar Sol-Serene Eriksson, 4 år och skrattar.

Blir det långt hem till Blåkulla?

– Ja, där borta, utbrister Anantachai Bunyo, 4 år och pekar mot förskolan.

Varför klär vi ut oss till påsk?

Påsktraditioner har kommit till från seder och gammal folktro. Att smycka påskris eller klä ut sig till påskkärring har sitt ursprung från häxprocesserna på 1600-talet. På just skärtorsdagen trodde man att djävulen bjöd in häxorna till fest.

Enligt folktro sägs det att häxorna begav sig till Blåkulla på skärtorsdagsnatten. För att ta sig dit så använde sig häxorna av färdmedel som kvast, ungsraka eller bakspade.

Genom att låsa in kvastar och andra redskap som påskkärringar ville åt så försökte man skydda sig mot påskkärringarna. Nutidens smällare som avfyras runt påsk har sitt ursprung i att man sköt på skärtorsdagen eller påskafton för att påskärringarna skulle bli skrämda.

Genom att klä ut sig till påskärring så gestaltar man dåtidens ondska, ett tema som återspeglas även vid Halloween.

Källa: Nordiska Museet & Skansen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.