Så ska man göra om man vill besöka någon på ett boende Foto: TT

Äldreboenden i Västerbotten öppnar för besök

Uppdaterad
Publicerad

1 oktober tas besöksförbudet på boenden bort trots att smittspridningen nu ökar i Sverige och Västerbotten. Regeringen anser att smittoläget i Sverige är så pass stabilt att detta är möjligt.

Ett nationellt besöksförbud infördes den 1 april 2020. Under sommaren har man kunnat besöka sina anhöriga utomhus eller att sätta upp plexiglas i boendet. Men den första oktober hävs restriktionerna och man kan då hälsa på inne på boendet. Men bara i vårdhavarens lägenhet, man får inte vistas på allmänna ytor på boendet.  

– Vi har tagit fram länsgemensamma rutiner för hur besöken ska ske. Vi kommer även att skicka ut ett informationsbrev till anhöriga. Det är något som många har sett fram emot men det är viktigt att alla tar sitt ansvar, säger Malin Sundbom verksamhetschef vård- och omsorgsboende på Umeå kommun.

Hör i klippet ovan vad man ska tänka på när man besöker ett boende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet