Foto: SVT / Vertigo förlag

”Äldreomsorgen” olämpligt namn på äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

Kvarter och gator i ett nytt bostadsområde i Skellefteå ska namnsättas – men länets litteraturhistoria sätter stopp för namnet ”Äldreomsorgen”.

I går rapporterade SVT om att den ökända boken Äldreomsorgen i Övre Kågedalen, av Nikanor Teratologen (pseudonym för västerbottensförfattaren Niclas Lundkvist), blir teater i Stockholm.

Nu visar det sig att bokens våldsamma och incestuösa innehåll, som kallats ”monstruöst” och ”vidrigt” av kritikerna, även påverkat vad Skellefteå kan sätta för namn på gator och kvarter.

År 2012 samlade Skellefteå kommun in förslag på namn till det nya bostadsområdet på Västra Eriksberg. Av 90 bidrag har man valt ut 20, och den 19 maj ska kommunfullmäktige besluta om vilka namn man kommer att ge kvarteren och gatorna.

Äldreboende får inte heta ”Äldreomsorgen”

I Samhällsbyggnadskontorets förslag står det att namnen inte bör gå att koppla till ”berättelser som kan upplevas som förespråkande eller förhärligande av våld eller förtryck”. Av den anledningen anser man att just ”Äldreomsorgen” är ett olämpligt namn för äldreboendet nedanför Västra Eriksberg.

Bland de accepterade förslagen finns kvarters- och gatunamn som ”Luftslottet” och ”Salandergatan” – referenser till Stieg Larssons välkända Milleniumtrilogi, Himlaharpan från P. O. Enqvists bok Musikanternas uttåg, och Hjortlonlandet från Sara Lidmans roman med samma namn.

De antagna namnförslagen

Kvarter: Guldtuppen, Silverarken, Vintermyren, Hjortronlandet, Sänkhåven, Mätartavlan, Himlaharpan, Nattvandraren, Vattenbärerskan, Utmaningen, Luftslottet, Terrassen, Sekonden, Klätterträdet, Roboten, Spökflygaren

Gatunamn: Ormens väg, Anna-Stavas gata, Kapten Nemos gata, Salandergatan, Katitzigatan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.