Älgen Linus sköts av jägare i Bjurholm. Foto: Privat.

Linus sköts av jägare

Uppdaterad
Publicerad

En av älgarna på älgens hus i Bjurholm sköts av misstag av en jägare efter att älgen rymt från hägnet. Det hela betraktas som en tragisk olyckshändelse.

Men samtidigt har det uppstått en tvist om vem som äger den skjutna älgen. Jägaren menar att den förrymde älgen var vild, medan ägaren till älgfarmen menar att den var märkt med identitetsnummer och inte vild. Vem har rätt till ägen? Frågan kan avgöras i domstol.

– Så fruktansvärt onödigt, säger Christer Johansson, vd på älgfarmen.

Johansson var med dagen då Linus föddes och har sedan dess tagit hand om honom på farmen.

Hur var han som älg?
– Han var underbar. Jag har olika minnen av alla djur på farmen, men Linus var speciell. Han kom alltid först när man ropade, var alltid snäll mot alla. En fantastiskt älg, säger Johansson.

Men för tre veckor sedan tog allt slut. Linus hann inte vara ute många timmar innan han dog. Linus blev bara 2,5 år.

– Han lyckades lyfta upp hägnet och ta sig ut. På söndagen såg vi att han var borta, men då hade han redan blivit skjuten, säger Johansson.

Jaktlaget polisanmälde för stöld

Jaktlaget har nu anmält Johansson för stöld, då han hämtade tillbaka älghornen efter att Linus identifierats.

– Jag tycker det som har hänt är svinaktigt och fruktansvärt onödigt, säger han till SVT:s Västerbottensnytt.

Polisen har redan besökt Johansson och påbörjat en utredning.

– Men jag är inte ett dugg orolig för det. Det är fastslaget att älgen är min och länsstyrelsen säger att jag bestämmer över vad som händer med älgen.

”Han tog mina horn”

Jägaren som fällde Linus säger så här:

– Jag sköt en älg under jakten, precis som vanligt. Älgen var 5,3 kilometer ifrån farmen. På jägarförbundet säger man till mig att älgen är min, men Christer säger att det är hans. Vi får se vad som händer, säger Stig Emilsson.

– Jag har anmält Christer för stöld på inrådan från jägarförbundet. Han tog mina horn som jag lämnat på kokning, säger han.

Älgens hus:

Visa

Älgens hus är Europas första älgpark med tama älgar. Anläggningen ligger i Bjurholm och är ett populärt besöksmål för turister. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Älgar i Västerbotten

Mer i ämnet