På väg mot älgfarmen i slutet av maj. Foto: PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Älgen som fastnade i byråkratin

Uppdaterad
Publicerad

Älgkalven Ralf höll på att drunkna i Kågeälven, men räddades när han sjönk under ytan. Nu flanerar han på älgfarmen i Bjurholm i en byråkratisk väntan på beskedet om han får leva eller inte. Samtidigt bollas beslutet mellan myndigheterna.

Det var i slutet på maj som den dagsfärske vandraren tog sin allra första simtur i Kågeälven. Älgkalven klev ner i vattnet, men kom aldrig upp. Det såg ut att vara slutet för den nyfödde, men så kom ett par i en kanot.

Läs mer: Hjältar i kanot räddade nyfödd älg

Ralf, som han senare kom att kallas, kördes till älgfarmen Älgens hus i Bjurholm efter att polisen tagit beslutet att de skulle få frakta honom dit. Där har han fått en ny familj. Men det är fortfarande oklart om han får stanna.

Farmen får inte behålla vilda älgar hur som helst. Myndigheterna måste säga sitt, men hänvisar bara till varandra.

– Det här är intressant nå så förbaskat, säger Christer Johansson, vd på Älgens hus.

Inget besked än

Han har pratat med Länsstyrelsen i Västerbotten, som gett beskedet att det här är Naturvårdsverkets fråga. Men på Naturvårdsverket hänvisar man tillbaka till länsstyrelsen.

– Nu går ju dagarna och jag hör ingenting. Jag har väntat hela dagen i dag och i slutet på förra veckan på att det ska komma några signaler. Han blir ju större och större och allt mer inväxt i familjen. Det går ju inte att ta något annat beslut än att han får vara kvar, säger Johansson.

Vet inte ens vart han ska ansöka

Än så länge har han inte ens fått besked om vart han ska skicka ansökan om att få ha älgen kvar. Men själv är han säker på att det är länsstyrelsens ansvar.

– Första gången jag fick tag i en viltfödd älg låg frågan hos Naturvårdsverket. Men sen vet jag att de här frågorna har flyttats till länsstyrelsen. Jag vet att andra länsstyrelser tagit liknande beslut, men tydligen har de inte fattat det i Umeå, säger Christer Johansson.

Men hur mår älgen mitt i det här?

– Han mår jättebra. Det är en fantastisk fin älg som också är värdefull för oss, eftersom vi får in nytt blod i linjen.

SVT har varit i kontakt med både länsstyrelsen och Naturvårdsverket. Båda hänvisar fortsatt till varandra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Älgar i Västerbotten

Mer i ämnet