Utan mandelmassa och grädde – ovan syns allergikerns semmelvardag. Foto: SVT

Allergikern: ”En synnerligen torr och smaklös bulle”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Vad blir kvar om du gröper ur mandelsmeten och skedar bort grädden ur en semla? Svar: inte mycket. En synnerligen torr och smaklös bulle med ett, i bästa fall, tunt lock med florsocker.

Ida Thellenberg

Redaktör SVT Västerbotten

Detta är vad jag som allergiker genom åren erbjudits när det vankats fettisdagsbulle. Testa att googla ”semla utan mandel och grädde”. Resultatet är synnerligen magert. Både i fetthalt och utbud.

Nu kanske gemene man anser att jag överreagerar. Låt alla som älskar semlor få njuta en dag om året utan massa gnäll. Men vem minns den tid när bakverket endast konsumerades på fettisdag? Idag börjar högtiden i januari och varar fram till påska, typ.

Vi på SVT ska vara sakliga och opartiska. Därav denna krönika från den andra sidan. Kanske äter du inte heller semlor. Kanske har du hittat det perfekta semmel-substitut-receptet? Skicka då in det till oss.

För en fetare fettisdag – för alla!

Chokladhummus – alternativ till mandelmassa

  • 1 burk sköljda kikärtor (går lika bra med svarta bönor)
  • 1/2 tesked bourbonvaniljpulver
  • 3 msk kakao
  • Färska dadlar eller annan sötning efter tycke och smak
  • 1-2 msk vätska
  • Havssalt

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.