Alliansen i Skellefteå anser att budgeten måste göras om. Foto: SVT

Alliansen i Skellefteå vill att kommunbudgeten görs om

Publicerad

Skellefteå kommun ser ut att tappa omkring 62 miljoner i budgeten inför 2020, bland annat på grund av förändrade skatteprognoser.
Det gör att Alliansen nu vill att budgeten öppnas upp och görs om.
– Tyvärr så tycker jag att majoriteten rycker lite på axlarna kring det här. Det känns verkligen inte ansvarsfullt, säger Moderaternas gruppledare Andreas Löwenhöök.

Förändrade skatteprognoser och nationella politiska beslut gör att Skellefteå kommun ser ut att tappa 62 miljoner kronor i budgeten inför kommande år, och därför vill man nu se att budgeten görs om innan 2020.

– 62 miljoner kronor är inga småpengar, säger Löwenhöök.

Vill återöppna budgetprocessen

Från Alliansens håll menar man att man i det här läget är beredd att nyttja kommunstyrelsens budgetreserv på drygt 25 miljoner kronor, men framhåller att man också bör lägga olika kommunala projekt på hyllan tills vidare.

– Där har vi pekat ut att vi inte tycker att ett nytt äventyrsbad är prioriterat. Alternativet vore att för- och grundskolenämnden kommer att behöva göra ännu mer besparingar än de man står inför. Politiskt kan man välja den vägen, att rycka på axlarna åt situationen, men vi tycker att det här är verksamheter som är så viktiga att vi vill återöppna processen.

Socialdemokraterna köper inte oron – ”Vill skapa politisk dynamik”

Men från Socialdemokraternas sida delar man inte Alliansens oro över kommunbudgeten.

– Jag tänker att man kanske vill skapa lite politisk dynamik i det hela, det är ju inga nyheter det här. Vi har satt en budget för 2020, den är stabil och bra och vi har känt till faktorerna. Vi är frikostiga med resurserna inte minst i skolverksamheten. 2019 och 2020 har vi avsatt ungefär 200 miljoner kronor till skolan, säger kommunalråd Lorents Burman (S).

Burman anser att oron i så fall borde ha lyfts när man tillsammans behandlade budgeten tidigare i år.

– Delar av Alliansen sitter i budgetberedningen, så det borde man nog ha tänkt på när man tog budgeten i september. Det är så dags att komma nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer