Foto: SVT

Alliansen kräver svar om ungas ohälsa

Publicerad

Alliansen för Västerbotten reagerar mot att Elevhälsan nu ger upp att försöka skickar remisser till BUP när elever i skolan bedöms behöva vård. Istället hänvisas ungdomarna till primärvården.

– Tröskeln har höjts om vilka som kan få hjälp och väntan är alltför lång, säger oppositionsrådet i landstinget Nicklas Sandström (M) som tycker att ungdomarna kommer i kläm.

I en interpellation som publicerades under torsdagen ställer alliansen för Västerbotten med Moderaterna i spetsen en rad frågor till sjukvårdsnämndens ordförande när de gäller remissförfarandet då många remisser bollas tillbaka.

– Väldigt många ungdomar tvingas vänta och vi ser att gruppen ungdomar som behöver hjälp på grund av sitt mående ökar så det är en fråga att ta på allvar, säger Nicklas Sandström (M).

Vill se skärpning

Han vill se en tydlig skärpning med kortad vårdgaranti där elever ska få hjälp inom 60 dagar, helst redan första veckan.

– Vi i alliansen tycker att modellen med en bra fungerande elevhälsa och skolhälsovård ska verka som första linjen. Vi förstår skolans frustration. Nu hoppas vi få svar hur ledande politiker ser på problemet.

Karin Lundström (S), ordföranden i hälso- och sjukvårdsnämnden, har gett tjänstemännen i uppdrag att se över situationen.

– Jag hoppas att vi så snart som möjligt kan hitta vad det är som gör att det blivit som det blivit. Jag tror och hoppas att det är missförstånd som ligger till grund för agerandet, säger hon.

Dålig samordning

Karin Lundström är medveten om det ökande behovet bland unga som kan behöva stöd och hjälp och erkänner att man inte varit så bra på att samordna resurserna.

Hon tycker att Elevhälsan verkligen ska tänka över om de ska sluta med att remittera elever till BUP för skolan har en central roll menar hon och fortsätter:

– Vi har blivit tydligare med att ringa in vad som kräver specialister och det kan vara det som gör att vissa remisser går tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.