”Jag vill förklara att det är okej att vara annorlunda” – hör Allis om att leva med albinism Foto: SVT

Allis i Umeå berättar om albinism i SVT:s programserie

Publicerad

14-åriga Allis i Umeå har albinism. Det gör henne blek och känslig för sol. Hon oroar sig för att andra tycker att hon ser konstig ut. I klippet ovan och i SVT:s programserie ”Så lever jag” berättar hon om den ovanliga diagnosen.

I Sverige har omkring 500 personer någon av de mest vanliga formerna av albinism, en pigmentstörning som normalt påverkar huden, håret och ögonen. Allis i Umeå är en av dem.

Hennes ögon fungerar bara som bäst till sju procent och när synen inte räcker till kan hon krocka med saker och trilla. Men Allis är modig och har bra stöd från sina kompisar.

– De brukar säga till om det är nåt gupp, nån grop i marken eller så. De gör det utan att ens tänka på det, säger hon.

Hör henne berätta i klippet här ovan om hur det är att leva med en annorlunda diagnos.

Se mer med Allis i SVT:s program ”Så lever jag” – avsnitt 8 av 10 i SVT Play – en serie om barn som lever annorlunda och känner sig annorlunda jämfört med sina kompisar.

Albinism

Albinism är en ärftlig pigmentstörning som vanligen påverkar hud, hår som ögon.

Namnet kommer från det latinska ordet för vit, albus.

Uppskattningsvis finns de två mest klassiska formerna av albinism hos 5 per 100 000 personer i Sverige. Det totala antalet personer i landet med de båda klassiska formerna av albinism beräknas uppgå till cirka 500 personer.

Läs mer på Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.