Allmänheten hjälpte polisen att gripa rattfyllerist

Publicerad

Under fredagen greps en person för grovt rattfylleri i Nordmaling. Men det var inte polisen som grep kvinnan.

När en privatperson hamnade bakom en bil som vinglade kraftigt och varit nära på att krocka ringde personen polisen. Anmälaren följde efter bilen tills den stannade till. Föraren, en kvinna i 50-årsåldern, uppträder vid tillfället som att hon är kraftigt påverkad och hon grips av de personer som är på plats, ett så kallat envarsgripande (se faktaruta).

Polisen hyllar agerandet

När polispatrull kommer till platsen visar det sig mycket riktigt att kvinnan är påverkad då hon blåser positivt. Inledningsvis blir hon misstänkt för rattfylleri men när hon får följa med polisen för provtagning blåser hon 1,88 promille och blir därmed misstänkt för grovt rattfylleri.

Polisen skriver på sin hemsida att privatpersonernas agerande på platsen var mycket bra och väl avvägt.

Envarsgripande

Visa

Envar, dvs allmänheten, har rätt att gripa den som begår brott som det kan följa fängelse på. Det ska vara på bar gärning eller flyende fot (dvs i princip ögonkontakt hela vägen från brottstillfället till gripandet).

Vanliga brott är stöld, rattfylleri, misshandel. Den gripne ska skyndsamt överlämnas till polís, dvs ring och anmäl till polisen. Det är tillåtet att använda våld för att genomföra gripandet men våldet ska gå att försvara. Här är det viktigt att den som agerar gör en riskbedömning, det kan vara förenat med stora risker att ingripa. Den misstänkte kan sätta sig till motvärn och kan bära vapen i någon form.

Alternativet till ingripande är att notera och i förekommande fall ringa upp polisen och följa efter/hålla koll på gärningsmannen.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer