Foto: Hans Wiechel

Allspelet drog igång årets folkmusikfestival

Uppdaterad
Publicerad

Idag drog folkmusikfestivalen Umefolk igång på allvar med bland annat det klassiska allspelet där alla musiker som vill är välkomna upp på scenen. På festivalprogrammet i helgen finns annars allt från schottis för nybörjare till folkrockbandet Valkyrien och psalmsång på samiska.

Allspelet där alla är välkomna upp på scenen för att delta kommer på Umefolk att bli lite speciellt berättar Sunniva Abelli.

– Traditionellt är ett allspel att alla ska kunna vara med och spela oavsett nivå, man har oftast bestämt vilka låtar som ska spelas så att man kan tjuvspela. Nu har vi ett speciellt allspel där allt är arrangerat i förväg och alla har kunnat kolla på noter och inspelningar. Barn har repeterat i månader och det är arrangerat så att allt ska passa ihop och för att flera hundra ska kunna spela tillsammans, säger hon.

Hur många tror du att ni blir?

– Jag vet men några hundra blir det nog, men ingen vet innan det händer. Det är öppet för vem som helst att vara med och på vår hemsida kan man lyssna in sig i förväg om man vill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.