Foto: SVT.

Allt fler butiker försvinner i Umeå centrum

Uppdaterad
Publicerad

Butiksgallerian Up2 i Umeå centrum ska förvandlas till kontor. Och det blir allt fler tomma affärslokaler i centrum. Trots det är man på kommunen hoppfull inför framtiden.

I Up2-gallerian är det bara Apoteket som finns kvar, och byggnationerna som ska omvandla affärslokalerna till kontor är redan igång.

Enligt David Carlsson, vice VD på Balticgruppen som äger huset, är det just nu liten efterfrågan på butikslokaler i Umeå centrum, men desto större efterfrågan på kontor.

Kommunen vill ha fler butiker

Fast om man frågar Umeå kommun så hade de gärna sett fler lägenheter i den nu ödsliga gallerian.

– Ja, i ett perspektiv där vi har bostadsbrist så är ju alla nya bostäder positiva. Men nu pågår ju planer på att bygga ett par bostäder ovanpå Up2. För det är ju inte så att alla lokaler går att ställa om till bostäder. I det här fallet så får vi ju både och, så det blir ett bra komplement för Umeås utveckling, säger Mikael Berglund, ordförande i byggnadsnämnden Umeå kommun.

Trots att Up2-gallerian ligger mitt i smeten så är lokalen en dörr bort också tom sedan länge. Och den mittemot likaså. Och Wasagallerian, före detta Postgången, är stängd. Och Kii:s lokaler står tomma och nu har också Presenta som funnits i tio år tänkt lägga ner. Och i den nästan nya jättegallerian Utopia finns just nu tre tomma butikslokaler.

Butiksägare vill inte kommentera läget

Det är svårt att få kommentarer från butiksägarna, för ingen vill bidra med mer negativ publicitet. Men på kommunen är man i alla fall hoppfull inför framtiden för Umeå centrum.

– På kort sikt är det tufft för handeln i centrum nu, men på lång sikt så tror jag att centrum har kvaliteter som ett externt centrum aldrig kommer att ha. Här finns fler restauranger och mer kultur och den typen av dragare. Dessutom är det ju ett av Umeås största arbetsplatsområden och dit man kommer med alla kommunikationer. Så man har många starka fördelar på sin sida även i fortsättningen, säger Mikael Berglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.