Foto: Robert Henriksson/TT

Allt fler kvinnor snusar dagligen

Uppdaterad
Publicerad

Färre män snusar, men antalet kvinnor som lägger upp en prilla ökar i flera län visar statistik från Folkhälsomyndigheten. I Västerbotten är ökningen störst. ”Ju längre norrut i Sverige man bor, desto mer snusar man”, säger en utredare.

Allt fler kvinnor snusar visar nya siffror. I Västerbotten har andelen kvinnor som snusar gått från fem till elva procent på tio år. Statistiken är hämtad från Folkhälsomyndigheten och sammanställd för nyhetsbyrån Siren.

– Ju längre norrut i Sverige man bor, desto mer snusar man, säger Sofia Ljungdahl, utredare på Folkhälsomyndigheten, till Siren.

Ökar i nio av 21 län

Antalet kvinnor som uppgett att de snusar varje dag har ökat i nio av landets 21 län, även om vissa siffror är osäkra på grund av litet underlag.

Näst mest snusar kvinnorna i Jämtland följt av Norrbotten och Dalarna. Minst andel finns i Jönköping, Kalmar och Blekinge.

– Det har sett ut så här under lång tid. Förutom att man snusar mer i norr så ser vi också att snusningen är högre i glesbygdskommuner än i storstäder, säger Sofia Ljungdahl till Nyhetsbyrån Siren.

Värmland i topp bland männen

Sett till hela befolkningen så ligger andelen som snusar dagligen nu på elva procent. Bland männen är värmlänningarna de som snusar allra mest. Nästan var fjärde man snusar här, eller 24 procent av de som svarat på den folkhälsoenkät som siffrorna bygger på.

– Snusning är inte oproblematiskt men samtidigt finns det andra levnadsvanor som utgör ett större problem för folkhälsan. Det är viktigt att så långt det är möjligt förse individen med den fakta som finns om snusning så att hen sen kan göra ett eget val, säger Sofia Ljungdahl till Siren.

Statistiken bygger på svar från de tio senaste nationella fokhälsoenkäter som genomförts bland personer mellan 16 och 84 år.

Frågor som ställts: Röker du dagligen? Händer det att du röker då och då? Har du tidigare rökt dagligen under minst 6 månader? Snusar du dagligen? Händer det att du snusar någon gång då och då?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer