Under helgen har hemvärnet i Svierge samlats i Skellefteå för att diskutera framtiden. Foto: Erik Lundback/Therese Åkerstedt

Allt fler söker sig till hemvärnet

Uppdaterad
Publicerad

I helgen har hemvärnssoldater från hela Sverige samlats i Skellefteå för rikshemvärnsting som drar upp riktlinjerna för framtida verksamhet, och det är allt fler som söker sig till hemvärnet för att de vill göra en insats för samhället.

Tydligaste exemplet från senare år där hemvärnet gjort en viktig insats var i samband med den stora skogsbranden i Västmanland, men man tränar också för om det skulle bli krig.

– Vi är ju basen i det nationella försvaret och vid mobilisering kan vi inom ett dygn sätta in närmare 22.000 soldater, berättar Therese Åkerstedt som själv är hemvärnssoldat och chefredaktör för tidningen Hemvärnet.

”Känns bra att kunna göra en insats”

Hon ser också hur intresset för verksamheten ökar, och bataljonen i Västerbotten består nu av mer än 700 män och kvinnor.

– Det känns bra att kunna göra en insats. Vi jobbar ju med allt från att hjälpa räddningstjänst och polis till att bevaka skyddsobjekt, berättar Thomas Jakobsson som varit aktiv i ungefär 15 år.

Gemenskapen är vad som gjort att Thomas Jakobsson varit del av hemvärnet i runt 15 år. Foto: Therese Åkerstedt

Bara i Skellefteå finns det nu drygt 130 hemvärnssoldater.

– Gemenskapen är jättebra och det som gör att man fortsätter, konstaterar Thomas Jakobsson som i helgen förutom kollegor fått träffa överbefälhavaren Micael Bydén och försvarminister Peter Hultqvist på plats i Skellefteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.