Kulturhuset Väven i Umeå, björnungar på Lycksele djurpark och plogningen av Vildmarksvägen i Stekenjokk är bara några av sevärdheterna i Västerbotten. Foto: SVT

Allt fler svenskar semestrar i länet

Uppdaterad
Publicerad

Världens största osthyvel i Ånäset, Skellefteå AIK:s hemmamatcher eller Vildmarksvägen till Stekenjokk. Ja det finns mycket att se i Västerbotten, något som allt fler svenskar upptäckt. Förra året var nämligen 79 procent av turisterna som besökte länet svenskar.

Av alla turister som besökte Västerbotten under 2016 så var 79 procent av dem svenskar, det betyder att länet slår rikssnitten som ligger på 75 procent. Regions Västerbottens länsturistchef Annika Sandstöm är nöjd över siffrorna.

– Vi är ju jätteglada över att turismen fortsätter att gå bra. Det kan bero på att det finns ett uppsving i natur och kulturturism, vilket vi är väldigt duktiga på, säger hon.

TV: Hör Christers supertips för en regnig campingdag

Besöker alla delar i länet

Turisterna besöker inte bara de stora städerna i länet utan söker sig även in i landet.

– Ja, av naturliga skäl är Umeå en knutpunkt på grund av storleken. Vi ser en stark trend att man vill söka sig ut i naturen och då kan det var allt ifrån Åsele, Vilhelmina, Tärna och Sorsele, säger Annika Sandström.

LÄS MER: Campingar inväntar förutspådd besöksboom

Bättre för barnen

Mats Larsson från Gällivare är på semester med familjen på campingen i Umeå. Han är inte alls förvånad över att fler väljer att semestra i hemlandet.

– Det är ju just vädret som inte är det bästa. Men man träffar många bekanta och vänner av andra nationaliteter på campingen. För barnen är det ju det bästa, de har ju nästan roligare på en camping är utomlands. Det är väl solen och badet som saknas, säger Mats Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.