Foto: SVT

Alma-Li och Stella byggde miljösmart gräsklippare – ska nu tävla i Sydkorea

Uppdaterad
Publicerad

Alma-Li Riselius och Stella Andersson som går på Hammarskolan i Vännäs byggde en vinddriven gräsklippare som kan samla in skräp.

Nu ska de tävla i en internationell matte- och teknik-tävling i Sydkorea.

– Det är nervöst, säger Stella Andersson.

Totalt är det fem par högstadielever från Sverige som har tagit sig till finalen i Sydkorea där den stora internationella tävlingen tävlingen IMSCC, International Math and Science competition äger rum.

Tävlingens uppdrag var att bygga en maskin eller ett redskap som gynnar miljön i framtiden, med hjälp av 4D-frame, som är ett slags lego.

Alma-Li Riselius och Stella Andersson som går i niondeklass på Hammarskolan byggde ”The parkclener”, som är en uppfinning som drivs av vind och ska plocka upp skräp samtidigt som den klipper gräset.

Läraren: ”Otroligt spännande”

I finalen i Sydkorea kommer de tävlande att få en ny uppgift att bygga något nytt av samma material. Alma-Li Riselius och Stella Andersson åker till tävlingen tillsammans med sin tekniklärare på Hammarskolan Erika Söderquist. Hon är stolt över sina elever och tror andra elever kan bli inspirerade.

– Det är otroligt spännande. Det springer ringar på vattnet och man får mycket positivt tillbaka. Det är positivt för hela Hammarskolan, säger Erika Söderquist.

Fakta om tävlingen:

Tävlingen för högstadiet anordnades för fjärde året i Sverige på olika Science Center och KomTek.

Temat för årets tävling var: 

”Skapa ett redskap, en konstruktion eller en maskin som kan vara bra för miljön i framtiden. Modellen ska innehålla minst två rörliga delar.”

Fem vinnarlag från hela Sverige (Lund, Stockholm, Vännäs och Alingsås) kommer att åka till Seoul i Sydkorea.

Besöket kommer bland annat att innehålla besök på skolor, möjlighet att ta del av annan kultur och traditioner samt delta i den stora internationella tävlingen, IMSCC (International Math and Science Competition).

Ett stipendium från Skolverket gör resan möjlig.

Fakta Umeå kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.