Foto: Skellefteå Museum

Amatörfotografer i rampljuset under fotoutställning

Publicerad

I utställningen ”Det analoga seklet” möter du Skellefteå med omnejd under ett tidigt 1900-tal och flera årtionden framåt.

Besökarna får under utställningen ta del av fotografiska dokumentationer av Bolsjojteatern vid teatertorget i Moskva och av bågbron över Kalixälven vid Tärendö i Norrbotten

Bilderna är ett urval ur museets bildarkiv och tagna av fem amatörfotografer med lokal anknytning; Ragnar Insulander, överingenjör, Nils Degerstedt, blivande läkare, Evert Persson, arbetsledare, Nils Hasselberg, lantmätare och Ruben Stenlund, predikant.

”Amatörerna är bortglömda”

Hur kom ni på idén om den här utställningen?

– Ja, den kom under ett föredrag som jag hade under berättarfestivalen – att lyfta fram de lokalhistoriska amatörerna, för vi har väldigt mycket bilder av de professionella fotograferna i våra arkiv. Amatörerna är däremot bortglömda, säger Roland Johansson bildassistent vid Skellefteå Museum.

Varför är de här bilderna intressanta?

– De har ju både ett lokalhistoriskt perspektiv i sina motiv, trevliga och håller hög kvalitet, säger Roland Johansson.

Utställningen ”Det analoga seklet” kommer att pågå fram till den 22 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.