Så tycker Umeås kommunalråd Anders Ågren (m) om Umeå kommuns ansvar över tiggarna. Foto: TT

Amnesty granskar EU-migranters situation i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Svenska myndigheter duckar för ansvaret när det gäller utsatta EU-medborgare. Det menar människorättsorganisationen Amnesty International som skrivit en ny rapport och bland annat besökt Umeå.

Amnesty International har intervjuat 58 romer i totalt sex städer i Sverige – däribland åtta personer i Umeå. Umeå valdes ut på grund av att det är den största staden i norra Sverige där kylan kan ställa till särskilda problem för hemlösa.

”Gå hem till Rumänien”

I rapporten skriver Amnesty att ”människor hamnar i ett socialt och juridskt limbo, utan tillgång till tak över huvudet, rent vatten eller toaletter”. Organisationen har intervjuat 49-åriga Maria i Umeå som berättar att hon kollapsade när hon tiggde och hamnade på sjukhus. Det visade sig att hon hade knölar på lungorna.

– De gav mig dropp, men ingen operation. Läkaren sa: Gå hem till Rumänien och få behandling”, säger Maria i rapporten. Amnesty lyfter hennes situation som ett exempel på hur tufft det är för de som saknar sjukförsäkring.

”Faller utanför alla sociala skyddsnät”

– Den här gruppen människor faller utanför alla sociala skyddsnät och Sverige blundar för sitt människorättsansvar, säger Johanna Westesson på Amnesty Sverige.

Men vad gäller situationen i Umeå så konstaterar organisationen att man ser en positiv utveckling eftersom ett akut natthärbärge är på gång och öppnar i december, något som SVT Västerbotten berättat om tidigare. Däremot finns en oro att platserna inte kommer att räcka, särskilt under vintermånaderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.