Anders Larsson gick genom isen med sin grävmaskin. ”Plötsligt brast det bara och small till”, säger han. Foto: Privat

Anders grävmaskin gick genom isen i Norsjö

Uppdaterad
Publicerad

Anders Larsson från Bjursele i Norsjö kommun var i full färd med att påbörja en siktröjning med sin grävmaskin när isen plötsligt brast under honom.

– Det bara small till, säger han till SVT Nyheter.

Det var Folkbladet som var först med att berätta om händelsen där Anders Larsson och hans grävmaskin gick genom isen.

Under torsdagseftermiddagen skulle han röja ris vid kanten av en sjö utanför Bjursele, Norsjö kommun. Efter att noggrant ha mätt upp isen till 80 centimeter och dubbelkollat så att det skulle hålla gav han sig ut i grävmaskinen.

– Jag larvade bort till startpunkten med ena larven i kanten och ena ute på isen. Men plötsligt brast det bara och small till, säger Anders Larsson.

Flydde genom takluckan

Grävmaskinen kantrade och var på väg att sjunka ned i vattnet men som tur var stoppade den mot iskanten och hytten hamnade aldrig under ytan.

– När jag kände att det inte for längre då skyndande jag mig upp genom takluckan, det gick inte att öppna dörren eftersom den var fastklämd.

”Då hade det varit god natt”

Där grävmaskinen gick igenom bedömer man att det är omkring tre meter djupt.

– Jag hade en djävulsk tur att det inte brast längre ut för då hade hytten åkt under och slagit runt. Då hade det varit god natt.

Under kvällen bärgades grävmaskinen som klarade sig nästan helt utan skråmor.

– Det är helt fantastiskt att den klarade sig så bra. Det blev en buckla men det är egentligen det enda, säger Anders Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.