Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Andreas Lundin om svårigheterna att slå larm om missförhållanden i en liten kommun. Foto: SVT, Marit A IsraelssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Andreas slog larm om “tankkortshärva” – fick inget jobb i kommunen

Publicerad

Andreas Lundin i Malå slog larm om den så kallade “tankkortshärvan” i kommunen. För det fick han betala ett högt pris. Han menar att det kan vara svårt att kritisera sin arbetsgivare offentligt och lyfta misstänkta missförhållanden i små kommuner.

Andreas Lundin var fritidschef i Malå kommun när han förra året slog han larm. Han misstänkte att anställda använde kommunens tankkort på ett felaktigt sätt. Det handlade bland annat om tankning med fel kort, vid fel tillfällen och till fel fordon.

Polisutredningen kring ”tankkortshärvan” lades ner – men kommunen utreder fortfarande händelserna internt.

Andreas Lundin menar att det kan vara extra svårt att kritisera sin arbetsgivare offentligt i en liten kommun som Malå, och att det därför är viktigt att ha högt i tak och våga prata öppet för att komma framåt.

– Det gäller att ta tillvara på alla som finns och då måste man kunna lyssna även på obekväma röster, säger Lundin.

”Viktigt att det lett till något bra”

Andreas Lundin menar att han fick betala ett högt pris som visseblåsare. Någon förlängning av tjänsten som fritidschef blev det inte, och de kommunjobb han sedan sökte var han aldrig aktuell för. Andreas Lundin gick arbetslös närmare ett år innan han fick nytt jobb – i grannkommunen Norsjö.

– Det är klart att det har varit tufft en period men det känns ju viktigt att det ändå lett till något bra.

Malås kommunchef Jim Lundmark svarar att det självklart inte ska ligga Andreas Lundin i fatet att han larmat om misstänkta missförhållanden.

– Vi vill och ska vara professionella men i det här fallet har jag förstått att bedömningen var att kompetensen inte matchade med jobben som söktes.

I videon ovanför berättar Andreas Lundin om svårigheterna kring att slå larm om missförhållanden i en liten kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#tystnaden

Mer i ämnet