Maria Pietilä Holmner och Anja Pärson från besök i Kiruna 2010. Foto: TT

Anja: ”En av de bästa vi haft”

Uppdaterad
Publicerad

Alpinstjärnan Maria Pietilä Holmner, 31 år, bestämmer sig att sluta med skidåkningen. Anja Pärson har känt henne sedan barndomen och lider med henne.

– Det är sorgligt när kroppen inte håller. Jag hade hoppats att hon skulle få avsluta med en OS-medalj, säger Pärson.

Maria Pietilä Holmner har länge kämpat med ryggsmärtor och tillslut fick hon ge upp karriären och lyssna på kroppen. Anja Pärson träffade henne i Stockholm för ett tag sedan och då berättade Maria om beslutet.

– Det sista som överger en är hoppet men plötsligt är det så illa att det inte finns en lösning. Nu får jag finnas där för henne som vän och berätta vad jag själv gått på för nitar, säger Anja Pärson.

”Man får tillåta sig att bara vara”

Pärson menar att fokus bör ligga på den resa Maria har framför sig och inte det som gått förlorat.

– Mycket av identiteten sitter i slalomåkningen och då gäller det att hitta nya meningsfulla saker att göra. Man får tillåta sig att bara vara och inte se varje timme som en prestation.

Anja beskriver Maria som en perfektionist som tränar hårt och ställer höga krav.

– Det gillar jag med henne. Hon är en av de bästa vi haft inom alpin skidåkning. Vi förlorar en stor profil, hon var stabil i sin karriär och har visat vad hon gått för, avslutar Anja Pärson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.