Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera baracker drogs med när vattnet läckte ut – se bilder från förödelsen i videon. Foto: SVT, Tommy Forsgren

Reningsanläggning brast på SCA i Obbola – flera baracker drogs med: ”Allvarlig olycka”

Uppdaterad
Publicerad

Under natten till tisdagen gick en del av en reningsanläggning sönder på SCA i Obbola.

Stora mängder vatten läckte ut i Umeälven och flera baracker drogs med.

– Det är en allvarlig olycka. Som tur var blev det inga personskador, säger Anders Edholm, kommunikationsdirektör på SCA.

SCA i Obbola, i Umeå kommun, tillverkar förpackningspapper. Reningsanläggningen består av tre olika delar. Det var den andra delen, en slambassäng, som gick sönder och stora mängder vatten rann då ut i Umeälven. Detta var vk.se först att rapportera om.

– Stora mängder vatten medför en stor kraft vilket fick några av byggbarackerna att flytta på sig. Det var tur i oturen att det hände på nattetid och att inga personer befann sig i det specifika området, säger Anders Edholm, kommunikationsdirektör på SCA.

Händelsen anmäld

Vattnet som rann ut ska inte skada naturen eftersom det inte innehåller gifter eller kemikalier, enligt Anders Edholm.

– Det innehåller biologiskt nedbrytbara ämnen. Men det är allvarligt att det läckt ut mycket vatten och slam, säger han.

Det ska nu utredas varför slambassängen gick sönder. Händelsen är anmäld till länsstyrelsen och Arbetsmiljöverket.

– Vi har en dialog med länsstyrelsen om vi kan fortsätta produktionen. Det kostar pengar att reparera det här, säger Anders Edholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.