Anmälan: Anställd blev instängd och våldtagen av brukare

Uppdaterad
Publicerad

Under ett hembesök hos en brukare i Umeå uppger en anställd på kommunen att hon blev instängd och våldtagen två gånger – nu har händelsen polisanmälts.
– Det är en stor tragedi som vi tar på mycket stort allvar, säger verksamhetschefen.

I början av året gjorde en anställd på Umeå kommun ett hembesök hos en brukare. Då uppger hon att brukaren låste dörren och medarbetaren uppfattade situationen som hotfull, hon visste vad personen var kapabel till och hamnade i chocktillstånd. Två våldtäkter ska enligt kvinnan ha genomförts. Efter händelsen sjukskrev sig kvinnan utan att berätta om det som inträffat.

Verksamhetschefen: ”Vi är bestörta”

Vid ett senare samtal om medarbetarens mående fick arbetsgivaren reda på det som hänt och därefter har det utretts och vidtagits åtgärder. Händelsen är anmäld till Arbetsmiljöverket och har även polisanmälts. Verksamhetschefen på Umeå kommun ser allvarligt på det som hänt.

– Vi är otroligt ledsna och bestörta över det som inträffat. Sedan vi fick kännedom om det här så har vi följt alla våra rutiner och inväntar Arbetsmiljöverkets granskning.

Hur ser era rutiner ut när något sådant här händer?

– Jag vill inte gå in på det då det är väldigt svårt och känsligt för de inblandade. Men vi har pratat om det och gett allt stöd vi kunnat, något sådant här borde inte kunna inträffa, avslutar verksamhetschefen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer