Akutsjukvården i Västerbotten ska samordnas ytterligare på tre orter och fler planerade ingrepp ska utföras i Lycksele och Skellefteå istället för i Umeå. Foto: SVT

Region Västerbotten vill ställa om till mer nära sjukvård – regiondirektör Kent Ehliasson: ”Alla ska inte åka till akuten”

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten behöver spara över 500 miljoner under tre år.

En stor del av omställningen handlar om att vården ska effektiviseras och komma mer “nära” befolkningen.

– Nästan alla åker till akuten idag men det är inte där ditt första möte med vården ska vara, säger Kent Ehliasson, regiondirektör.

Region Västerbotten vill förändra den nuvarande sjukhusstrukturen. I besparingsplanen talas om effektiviseringar och en förflyttning till en mer “nära sjukvård”.

– Alla åker nästan till akuten idag men det är inte där ditt första möte med vården ska va. Primärvården ska ta hand större delen av patienternas behov, säger regiondirektör Kent Ehliasson.

Akutsjukvården ska samordnas ytterligare på tre orter och fler planerade ingrepp ska utföras i Lycksele och Skellefteå istället för i Umeå. Besparingsplanen handlar också om att satsa mer på digitaliserad vård, bland annat vill man utveckla vårdtjänsten 1177 och på sikt erbjuda videosamtal till de som söker vård.

”Många vet inte ens om att det finns en primärvårdjour”

Varje dag tar akutmottagningen i Umeå emot i snitt 110 patienter per dygn. Ungefär tio procent av patienterna söker sig till akutmottagningen istället för att vända sig till sin hälsocentral och få hjälp av primärvården, enligt tillförordnad verksamhetschef Anna Cahier. Hon berättar att antalet patienter som söker till akuten per år har ökat något över tid och inflödet varierar över årstiderna.

– Sjukvården behöver förtydliga var patienterna ska vända sig för att söka vård, många vet inte ens om att det finns en primärvårdsjour på Ålidhem, säger Anna Cahier, tillförordnad verksamhetschef akutmottagningen NUS.

Vad tror du om besparingsförslaget, att färre ska söka hjälp akut?

– Det kommer ta tid med en omställning, men jag tror att det kan bli jättebra på sikt, avslutar Anna Cahier.

Lista: Detta behöver du inte söka akutvård för

Anna Cahier har listat några åkommor som folk ibland söker akutvård för, fast det hade räckt med hjälp inom primärvården:

  • Förlängt recept
  • Utslag
  • Sår i en vecka eller mer
  • Ont i magen i över tre veckor
  • Ont i knä, haltat i veckor

Däremot ska du vända dig till en akutmottagning om du får exempelvis en plötslig skada så som ont i bröstet, brutet ben eller en svår blödning. Om man är osäker ska man alltid ringa 1177 och rådfråga var man bör söka vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.