Anna Sundström-Lindmark sökte stipendiet med en berättelse om föräldraskap. Foto: Patrick Degerman.

Anna Sundström-Lindmark vinnare av stipendiet Berättarkraft

Publicerad

Det blev Anna Sundström-Lindmark som tilldelades stipendiet Berättarkraft vid årets berättarfestival i Skellefteå.
– Det är lite overkligt men givetvis jättekul, säger vinnaren strax efter beskedet.

Temat för berättelserna som framfördes i år var ”skräckslagen”. Anna Sundström-Lindmarks berättelse handlar om föräldraskap och om rädslan för att inte räcka till.

– Det handlar om att bli galen och tappa förståndet. Den har ganska mycket magisk realism i sig. Som publik ska man kunna tvivla på vad som är verkligt och overkligt, säger Anna Sundström Lindmark.

Berättelsen är baserad på en verklig händelse, men sedan skruvad flera varv, enligt Anna Sundström-Lindmark.

Får åka på nordisk berättarfestival

Finalisterna har framfört sina berättelser i muntlig form på Berättarfestivalen och har också fått stöd i att utveckla sitt muntliga berättande.

Anna Sundström-Lindmark bor i Robertfors och i Umeå. Hon har gett ut två böcker och undervisar också i skrivande. Att framföra sin berättelse i muntlig form är lite ovant berättar hon.

– Det kan kännas lite svårt att släppa texten. Men jag var med även 2014 och det var genom stipendiet som jag lärde mig det muntliga berättandet, det har varit jätteviktigt.

Stipendiet består i att få åka med Nordiskt Berättarcentrum till en nordisk berättarfestival för att där både representera det Västerbottniska berättandet och få inspiration till sin egen fortsatta utveckling.

Sex finalister konkurrerade om vinsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer